
DOUBLE-TRIGGER RSUS 
AND THE QUESTION OF 
THE SEVEN-YEAR TERM



Double-Trigger RSUs 
and the Question of the 
Seven-Year Term.

A privately-held company recently asked for 
confirmation that it could grant “double-trigger” 
restricted stock units (“RSUs”) with a 10-year term 
without running afoul of the deferred compensation 
rules of Section 409A.1  The company was referring 
to a now well-known RSU award design, frequently 
used by private companies, where the vesting of RSUs 
is conditioned on both the award holder’s continued 
employment (or service) and the occurrence of the 
granting company’s initial public offering (“IPO”) 
within a specified award term; hence the “double-
trigger” nomenclature. A key feature of the preferred 
double-trigger design is that, to the extent that 
award holders have met the service-based vesting 
requirement, they can terminate employment and 
remain eligible to vest in the service-vested RSUs 
upon the occurrence of an IPO. Because an IPO is not a 
permissible payment event for deferred compensation 
under Section 409A, this design is feasible from a 
tax perspective only if the occurrence of an IPO is 
sufficiently unlikely that the RSUs can be considered 
subject to a substantial risk of forfeiture. If not, then 
the RSUs would be considered vested, for tax purposes, 
as soon as the employee (or other service provider) is 
no longer required to perform services, and if not then 
paid within 409A’s short-term deferral period, the RSUs 
would typically be considered to violate Section 409A, 
resulting in immediate income inclusion at vesting, plus 
a 20% federal penalty2 and premium interest, potentially 
on an aggregated plan basis. 

Rationale for the Double-
Trigger RSU Design

For several years, industry lore in the executive 
compensation world has held that to avoid a 409A 
violation (and the ensuing parade of horribles), double-
trigger RSUs must have a term of no more than seven 
years from the date the RSU is granted in which the 
IPO must occur. And out of that arose a company’s 
somewhat fraught question as to whether a 10-year 
term (or indeed any term in excess of seven years) 
is permitted. 

To answer this question, we will review the thinking 
behind the double-trigger RSU design and the legal 
underpinnings under the substantial risk of forfeiture 
rules of Section 409A.

Historically, private companies granted stock options, 
and in some cases, restricted stock, to their employees 
and other service providers. Even when RSUs became 
an equity vehicle of choice for public companies, 
options remained the norm in the pre-IPO sector. With 
the lack of liquidity in private company shares, the 
principal reason stemmed from the fact that an option 
holder may select the timing of taxation by deciding 
when to exercise a vested option and can therefore 
plan for the payment of the withholding taxes due 
to the employer on exercise (as well as the option 
exercise price) or may wait until the occurrence of a 
liquidity event to exercise.3 In contrast, an RSU holder 
is automatically subject to FICA taxes when the RSUs 
vest4 and to income tax when shares are issued in 
settlement of the RSUs, which issuance 
generally occurs at or shortly following the scheduled 
RSU vesting date5,  when the RSU holder may or may 
not be in a position to pay the withholding taxes. 

1	 Unless otherwise stated, section references herein refer to sections of the Internal Revenue Code of 1986, as amended.

2	 In addition, for state income tax purposes, California imposes a 5% penalty for a Section 409A violation.

3	 This assumes that the options meet the requirements to be exempt from Section 409A under Treas. Reg. § 1.409A-1(b)(5)(i)(A).

4	 RSUs are subject to the “special timing rule” in Section 3121(v)(2)(A), under which Federal Insurance Contribution Act (“FICA”) tax 
applies at the later of (i) when the services to earn the RSUs are performed, or (ii) when there is no substantial risk of forfeiture of 
the RSUs, i.e., generally, the RSU vesting date.

5	 See Treas. Reg. § 1.83-1(a) under which income inclusion occurs when the vested RSU shares are transferred to the service provider, 
as well as Treas. Reg. § 31.3402(a)-1(b) which requires an employer to withhold federal income taxes from an employee’s wages “as 
and when paid, either actually or constructively.” Further, the IRS has recently expressed the view that RSUs are subject to income 
tax when the issuer company “initiates payment” of the RSUs by requesting its transfer agent to transfer shares to the RSU 
holder’s broker account. See GLAM 2020-004 dated May 18, 2020
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Therefore, when there is no market on which to sell 
the shares, it can be difficult, or even impossible, for 
the employer to meet its tax withholding obligations 
with respect to RSUs, given that private companies 
often don’t have the cash reserves to withhold shares 
for taxes and pay over the cash equivalent to the tax 
authorities, as well as that the taxes due on an RSU 
vesting date may dwarf an employee’s paycheck, 
making payroll withholding infeasible. 

The double-trigger RSU design emerged to solve the 
majority of this problem by delaying the issuance of 
shares, and with it, the federal income tax liability, 
until there is liquidity in the shares. 

The design therefore layers a liquidity-based vesting 
condition on top of the service-based vesting 
condition that typically applies to RSUs and other 
equity awards. 

Features of Double-
Trigger RSU Design 

Typically, double-trigger RSUs will provide for service-
based vesting over a period of three to four years, 
coupled with a requirement that a liquidity event 
occur within a specified term. The liquidity-based 
vesting condition will include an IPO, but may also 
include a change in control or similar company sale 
event so as to avoid the situation where the company 
is merged out of existence, causing the RSUs to 
become incapable of vesting.

If no liquidity event occurs within the specified 
award term, the RSUs are forfeited in their entirety, 
regardless of whether the service requirement has 
been met. 

If a liquidity event does occur before the expiration 
of the RSUs, the RSUs vest to the extent the service 
condition has been met, even if the RSU holder is no 
longer employed at that time. Most double-trigger 
RSUs are designed to be exempt from Section 409A as 
short-term deferrals, and therefore are settled through 
issuance of shares either on vesting, or in the case of 
an IPO liquidity event, at the earlier of (i) the expiration 
of any post-IPO lock-up period during which the RSU 
shares cannot be sold and (ii) the end of the applicable 
period required for the short-term deferral exemption 
to apply (i.e., March 15th of the year following the year 
of the IPO for calendar year taxpayers).6  

Depending on the date of the IPO and the length of 
any post-IPO lock-up period, this short-term deferral 
design could result in shares having to be issued before 
the end of the lock-up in order to make the March 
15th or other applicable deadline (i.e., when shares still 
can’t be sold to cover taxes). To avoid this, double-
trigger RSUs will occasionally provide for settlement 
of the shares on a fixed date that is at least six months 
following the IPO when any lock-up period should 
be over.7  However, this fixed payment date design is 
generally less favored because it means that the RSUs 
are not exempt from Section 409A and eliminates 
flexibility in payment timing at a time when the IPO 
market is changing and companies are going public 
through means such as direct listings, after which 
there may be no lock-up period or a lock-up period 
significantly shorter than the historical six months. 
Also, the variety of IPO methods - including the 
proliferation of SPACs8  during the 2020-2021 period 
- has increased competition in the IPO market, giving 
companies greater leverage to negotiate a shorter 
lock-up period with their underwriters, or an exception 
to the lock-up period that would allow for the sale 
of shares to cover withholding taxes on vesting of 
double-trigger RSUs within the short-term 	
deferral period.

6	 Under the short-term deferral exemption, a deferred compensation arrangement will be exempt from Section 409A if payment of 
the compensation must under the terms of the plan be made (and actually is paid) by no later than the 15th day of the third month 
following the later of the end of the service provider’s taxable year or the end of the service recipient’s taxable year in which the 
compensation first ceases to be subject to a substantial risk of forfeiture. See Treas. Reg. § 1.409A-1(b)(4)(i)..

7	 This form of double-trigger design appears to be permitted by the fixed schedule payment regulations under Section 409A, under 
which a plan may provide for a payment due upon the lapse of a substantial risk of forfeiture (e.g., upon vesting of RSUs on an IPO 
or other event) to be made in accordance with a fixed schedule that is objectively determinable based on the date the substantial 
risk of forfeiture lapses (disregarding any discretionary acceleration of such vesting). See Treas. Reg. § 1.409A-3(i)(1)(i).

8	 A “SPAC” is a special purpose acquisition company formed to raise investment capital through an IPO, which goes public (relatively 
quickly) as a shell company and then acquires one or more unspecified target companies to be identified after the IPO, with the 
result that the target company becomes public while avoiding the cost, time and risk associated with the traditional IPO process.
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Liquidity Event as a 
Vesting Condition

In any case, because an IPO is not a permissible 
payment event for deferred compensation under 
Section 409A,9 double-trigger RSUs can work from a 
Section 409A perspective only if the liquidity event 
vesting condition constitutes a “substantial risk of 
forfeiture” under Section 409A, such that the RSUs 
may be treated as unvested until the liquidity event 
occurs. In this regard, Treas. Reg. Section 1.409A-1(d) 
states that: 

“Compensation is subject to a substantial risk of 
forfeiture if entitlement to the amount is conditioned 
on the performance of substantial future services by 
any person or the occurrence of a condition related to 
a purpose of the compensation, and the possibility of 
forfeiture is substantial.” 

Therefore, if an RSU holder will not be required to 
remain employed or providing services until an IPO in 
order to vest in double-trigger awards, the IPO must 
constitute a “condition related to a purpose of the 
compensation.” In this regard, the regulation is clear 
that an IPO may constitute such a condition, stating 
(emphasis added): 

“For purposes of this paragraph (d), a condition 
related to a purpose of the compensation must relate 
to the service provider’s performance for the service 
recipient or the service recipient’s business activities 
or organizational goals (for example, the attainment 
of a prescribed level of earnings or equity value or 
completion of an initial public offering).”10 

However, the key point is that the possibility of 
forfeiture must be substantial. In other words, there 
must be a substantial risk that the IPO will not occur. 
This brings us to the question of the term required for 
double-trigger RSUs. The regulation itself does not 
specify that an IPO must occur within any particular 
period, much less a seven-year period, in order for 
an IPO to constitute a substantial risk of forfeiture. 

However, it is obvious that a vesting condition that 
requires a private company to consummate an IPO at 
any point in its unlimited future existence is a lot less 
likely to create a risk of forfeiture that is substantial 
than one that requires this goal to be achieved within 
a specified period. And, all other things being equal, 
it follows that the shorter the period, the greater the 
risk of forfeiture. So at a minimum, it is prudent to 
impose a deadline by which the IPO must occur. Where 
the RSUs have a second liquidity-based vesting event, 
such as a change in control, there is a heightened need 
for such a deadline given the additional opportunity 
for the RSUs to vest even if an IPO does not occur. 
But, nonetheless, there is nothing magical about a 
seven-year term and it provides neither a safe harbor 
nor an outer limit on the period in which a liquidity 
event must occur. Instead, the appropriate RSU term 
for a particular granting company will be dictated by 
the facts and circumstances relevant to that company 
and whether an IPO, or, if applicable, a change in 
control, of that company is substantially unlikely to 
occur within the specified period.11

Indeed, in these recent years of business uncertainty 
created by the COVID-19 pandemic, combined with the 
ready availability of private capital and low interest 
rates on borrowing, the likelihood of an IPO may be 
not at all clear for a private company, in which case, 
depending on the facts, an RSU term in excess of 
seven years during which an IPO must occur might 
reasonably be viewed as subjecting the RSUs to a 
substantial risk of forfeiture. 

On the other hand, once a company has begun taking 
definitive steps towards an IPO, there is significantly 
more risk with using an IPO as a vesting condition in 
this manner. In this situation, it may be appropriate 
to require that, in order for the RSUs to vest, an IPO 
must happen within a relatively condensed period, or 
to require RSU holders to remain employed through 
the IPO in order to vest, thereby relying on the service 
condition to create a substantial risk of forfeiture and 
ensure that the RSUs will be exempt from Section 
409A (assuming the post-vesting payment terms are 
drafted accordingly).

9	 See Treas. Reg. § 1.409A-3(a) which provides the following six permissible payment events for deferred compensation that is not 		
exempt from Section 409A: (i) separation from service (per Treas. Reg. § 1.409A-1(h)); (ii) disability (per Treas. Reg. § 1.409A-3(i)		
(4)); (iii) death; (iv) a time or a fixed schedule specified under the plan; (v) change in control (per Treas. Reg. § 1.409A-3(i)(5)); or (vi) 	
unforeseeable emergency (per Treas. Reg. § 1.409A-3(i)(3)).

10	See Treas. Reg. § 1.409A-1(d).

11	 It is notable that Section 409A’s substantial risk of forfeiture regulations do not expressly state that a change in control can be 
used as a vesting condition, as they do for an IPO. However, it is difficult to see any policy reason for a distinction between an 
IPO and a change in control in this context as these are both exceptional, objectively determinable and transformative company 
events. Nonetheless, given that the list of conditions that can constitute a substantial risk of forfeiture under the regulations is 
not exhaustive and the occurrence of a change in control is related to the service recipient’s business activities and may well be 
one of its organizational goals, practitioners often conclude that a change in control is a condition related to a purpose of the 
compensation, as required by Treas. Reg. § 1.409A-1(d), and therefore may be used as a vesting condition. ...
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Similarly, if a company is using a change in control or 
similar company sale event as a liquidity-based vesting 
condition for RSUs, it needs to consider all relevant 
facts and circumstances to determine the likelihood of 
whether a change in control will occur and the period 
in which it might happen. In particular, if the company 
has already been the subject of takeover bids or 
has received legitimate purchase offers in the past, 
it will need to carefully consider the circumstances 
around those bids or offers and whether it remains 
sufficiently unlikely that a change in control or similar 
event will occur in its future that it can use such an 
event as an RSU vesting condition. And if the company 
concludes that such a transaction does remain 
sufficiently unlikely, it will then need to determine 
whether the period during which the transaction must 
occur should be less (even significantly less) than the 
seven years that has become an industry standard.

We also note that whether the RSUs are subject to 
a substantial risk of forfeiture should be determined 
at the time the RSUs are granted, when the legally 
binding right to the compensation arises, based on 
the facts and circumstances in play at that time. This 
forfeiture risk should not need to be re-evaluated over 
the vesting period of the RSUs, when it invariably will 
decrease (as it does with any vesting condition, even 
one requiring a several-year service period as that 
period reaches its final stretches). The Section 409A 
regulations are silent on this particular point and the 
preamble to the regulations is not crystal clear, stating 
(emphasis added): 

“A right to an amount deferred may be subject to the 
satisfaction of two or more different conditions that 
each independently would be a substantial risk of 
forfeiture. In that case, the substantial risk of forfeiture 
generally would continue until all of such conditions had 
been met.”12

Nonetheless, in view of Section 409A’s overarching 
philosophy that its application should be determined 
at the time the legally binding right to compensation 
is created, as well as its written plan document rules 
requiring deferred compensation arrangements to 
specify at the outset of any deferral the amount of 
compensation to be paid and the payment schedule 
or payment triggering events, it would be inconsistent 
with the overall regulatory framework of Section 409A 
to require the substantial risk of forfeiture test to be 
applied on an ongoing basis after the grant date of an 
RSU when the legally binding terms of the award are 
entered into with the award holder. Further, any such 
ongoing testing of the forfeitability of the RSUs would 
be entirely unworkable from both a contractual and 
administrative standpoint. 

Therefore, in order to grant RSUs that vest on an IPO 
or other liquidity event (irrespective of employment), 
a company needs to be comfortable that the IPO and 
such other event are sufficiently unlikely to occur 
at the time of grant and that they each present a 
substantial risk of forfeiture based only on the facts 
and circumstances when the RSUs are granted. The 
same type of analysis applies when addressing the 
question as to whether such RSUs should have a term 
of seven years or such other period - with the answer 
being (as it so often is), it depends!

11	That said, some companies with double-trigger RSUs opt to use the Section 409A definition of change in control in Treas. Reg. § 
1.409A-3(i)(5) for their liquidity-based vesting condition (even where the RSUs are intended to be exempt from Section 409A as 
short-term deferrals), on the theory that its strict standard is more likely to create a substantial risk of forfeiture.

12	Preamble § V(A) (second paragraph), 72 Fed. Reg. 19,234, 19,251.
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